neděle 28. května 2017

job description

Hodně lidí se ptá, co na Islandu vlastně dělám za práci...




Pracuji v jedné rodinné rybářské firmě v Olafsviku. Není to však romantické Hemingwayovské lovení ryb na rozbouřeném moři, jako spíš každodenní rutina ve fabrice.
Bohužel je zakázáno fotit, tak jsem tuhle fotku střelil od pasu. Určitě ale zkusím sehnat další s větší výpovědní hodnotou.
Ryba na fotce se islandsky nazývá Langa. Langa je treskovitého rodu a vypadá jako český mník s tím rozdílem, že dorůstá cca dvou metrů.




Kromě Langy zpracováváme různé druhy tresek a platýsů. V průběhu roku se prý budou druhy ryb měnit, jsem zvědav hlavně na Monkfish - taková rybí příšera. Fotky ryb pro vás časem určitě pořídím, teď jsem stále ve zkušebce, tak nemůžu moc riskovat:-D V popisu práce mám jako začátečník především čištění ryb, odřezávání líček a hrdel z obrovských tresčích hlav (nejlepší maso na rybě), vyřezávání červů z masa (možná by jste se divili, kolik červíků se dá v jedné rybce najít:-) ), trhání a odřezávání ploutví.
Pokud vyrazíte na vyjížďku na kole v Česku je pravděpodobné, že na silnici občas narazíte na přejetého zajíce nebo kostřičku sraženého ptáčka, na Islandu jsou to hlavně ryby:))


Samozřejmě za to můžou ti chuligáni racci:)





Mínusy práce v rybí fabrice na Islandu jsou: velký hluk z mašin, všudy přítomné mokro a rybí sliz, bolest a odkrvení namožených rukou, únava oči - většinou celý den civíte do jednoho místa.
A taky mě velmi překvapilo neuvěřitelné množství odpadu (plastu) a saponátů - ztratil jsem iluze o rybě jako zdravé potravině - zdravá určitě je, ale ke každému filé připočtěte solidní nesmazatelnou eko stopu v podobě několika gramů plastu a desinfekčních saponátů - daň za the best hygienu.

Plusy: výborný mezinárodní kolektiv Islandsko-polsko-bosensko-maďarsko-filipínsko-český, dle islandského zákona máte právo na čtyři placené přestávky v osmihodinové pracovní době (pokud je přesčas, zaměstnavatel nám koupí sváču), můžu poslouchat hudbu nebo audio knihy během práce, do práce i z práce jdu s čistou hlavou a celkem často dostanete zdarma nějakou tu výbornou čerstvou rybičku:)

Žádné komentáře:

Okomentovat